بلیط چارتر چیست؟
چارتر به معنی اجاره کردن یا دربست نمودن می باشد. وقتی صحبت از سفر و گردشگری به میان می آید، چارتر به معنی اجاره کردن تمام صندلی های یک هواپیما یا اجاره کردن بخشی از صندلی های هواپیما یا قطار و یا اتاق های هتل است. تعدادی بلیط چارتر به وسیله یک ارگان یا سازمان، از یک ایرلاین برای مدت معینی به اجاره در می آید.
چارتر کننده کیست؟
برخی از آژانس های هواپیمایی برای مدت معینی از سال مثلا ایام نوروز و یا تعطیلات تابستان، اقدام به اجاره تمام و یا تعدادی از صندلی های برخی از مسیرهای هوایی می کنند. چارتر کننده پکیج های مسافرتی را تهیه و تولید می کند و با قیمت های مناسب آن را در اختیار گردش کننده قرار می دهد. مثلا یک آژانس خدمات مسافربری در ایام نوروز اتاق های یک هتل و تمام صندلی های یک هواپیما را در مسیر پر تردد مشهد یا کیش اجاره می کند.
در این صورت شما بلیط هواپیما را مستقیما از خود شرکت هواپیمایی خریداری نمی کنید، بلکه از آژانس خدمات گردشگری تهیه می کنید. به این آژانس هواپیمایی چارتر کننده می گویند. بهای بلیط هم شرکت چارتر کننده تعیین می کند.
چون شرکت هواپیمایی بهای بلیط خود را قبلا بطور کامل از شرکت چارتر کننده دریافت کرده است، بنابراین حتی اگر صندلی های هواپیما در موقع پرواز خالی بماند، ریسک ناشی از پر بودن یا خالی ماندن پرواز متوجه شرکت چارتر کننده است.
چارتر دهنده چه کسی است؟
به شرکت های هواپیمایی ایرلاین که تمام و یا بخشی از صندلی های هواپیمای خود را در اختیار موسسات واجد شرایط قرار می دهند، چارتر (اجاره)دهنده می گویند. همچنین به صاحبان هتل ها نیز که تمام و یا تعدادی از اتاق های هتل خود را در اختیار آژانس های گردشگری واجد شرایط قرار می دهند، چارتر(اجاره) دهنده می گویند.
متغیر بودن بهای بلیط چارتر
یکی از ویژگی های چارتر، متغیر بودن بهای بلیط و خدمات گردشگری است. به طور مثال یک آژانس هواپیمایی، اقدام به اجاره تمام صندلی های یک هواپیما در مسیر پر تردد تهران مشهد کرده است. در مراحل ابتدایی صندلی های این هواپیما به راحتی پر می شود.
با نزدیک شدن به زمان پرواز اگر هنوز صندلی ها به طور کامل پر نشده باشد، چون آژانس هواپیمایی هزینه های پرواز چارتر را قبلا پرداخت کرده است، برای به فروش رساندن بلیط های باقی مانده قیمت را پایین و پایین تر می آورد تا تمام صندلی ها پر شود و بلیط ها هر چه سریع تر به فروش برسد.
اتاق های اجاره شده توسط چارتر کننده و خدمات گردشگری که توسط تورهای گردشگری به همراه بلیط خریداری شده ارائه داده می شود نیز به همین منوال می باشند. شما می توانید در شرایط زمانی خاصی که تقاضای سفر کمتر است و یا هر چه به زمان پرواز نزدیک تر شویم بلیط پرواز چارتر را با بهای کمتری پیدا کنید.
آیا پس از خرید بلیط چارتر امکان تغییر تاریخ وجود دارد؟
اگر شما زیاد سفر می کنید و سفرهای برنامه ریزی شده ای دارید، از بلیط های پرواز چارتر استفاده کنید. همچنین اگر به همراه خرید بلیط پرواز، نیازمند خدمات گردشگری و اجاره اتاق در هتل هستید از بلیط چارتر استفاده کنید. در صورتی که شما مایلید هزینه کمتری برای سفرهایتان بپردازید، در شرایط زمانی خاص مثلا اواخر اسفند از خدمات گردشگری و بلیط پرواز چارتر استفاده کنید.
اما در نهایت اگر در تاریخ سفر شما امکان تغییر وجود دارد، بلیط پرواز چارتر گزینه مناسبی برای شما محسوب نمی شود. چون پس از خرید این نوع از بلیط امکان تغییر تاریخ وجود ندارد، بهتر است شما از گزینه های دیگری استفاده کنید.
آیا پس از خرید بلیط چارتر امکان تغییر نام مسافر وجود دارد؟
یکی از معایب بلیط پرواز چارتر این است که بلیط این پروازها غیر قابل تغییر نام و تعویض تاریخ است. در اکثر مواقع بلیط صادر شده غیر قابل کنسلی نیز می باشد و در صورت عدم استفاده از بلیط چارتر هیچگونه وجهی استرداد نمی شود.
همچنین مسئولیت بروز مشکلاتی چون گم شدن بار، کالا و لوازم شخصی مسافر و مسئولیت لغو پرواز، تاخیر در پرواز و بروز حوادث غیر مترقبه و پیش بینی نشده برای هواپیما و مسافرین به عهده چارتر کننده نمی باشد و پاسخگویی به این موارد به عهده شرکت های هواپیمایی است.
🔹 بیشتر بخوانید:
پروازهای چارتری
به پروازهایی که بنا به درخواست چارتر کننده در برخی از مسیرها برقرار می شود پرواز چارتری می گویند.
انواع پروازهای چارتر
به طور خلاصه پرواز های چارتر به دو دسته کلی تقسیم می شوند.
- فول چارتر (دربست) : اجاره تمامی صندلی های یک هواپیما در مسیر هوایی مشخص و برای مدت زمانی معین توسط چارتر کننده
- سیت چارتر (اجاره صندلی) : اجاره تعداد محدودی از صندلی های یک هواپیما در مسیری مشخص و برای یک مدت زمان مشخص توسط چارتر کننده
سیت چارترشناور یا اجاره صندلی به صورت شناور
در این روش، چارتر کننده متعهد می شود که تعداد معینی از بلیط های پرواز را به صورت رفت و برگشت در یک مسیر تعیین شده پروازی و در طول یک دوره مشخص مثلا یک دوره یک ماهه به فروش برساند. در این حالت رعایت فاصله زمانی تعیین شده ما بین زمان رفت و تاریخ برگشت بلیط های صادره الزامی نیست.
سیت چارتر رفت و برگشت
در این روش، چارتر کننده موظف است که تعداد معینی از بلیط ها را در یک مسیر پروازی به صورت رفت و برگشت به فروش برساند. البته با در نظر گرفتن فاصله زمانی مشخص ما بین تاریخ رفت و برگشت بلیط های صادر شده.
سیت چارتر اجاره صندلی های مشخص
در این روش، چارتر کننده موظف است که تعداد معینی از صندلی ها را به صورت رفت و برگشت با در نظر گرفتن تاریخ مشخص در یک مسیر پروازی و یک پرواز مشخص به فروش برساند.
منبع: https://www.mysafar.com/